Április - 08-09.

Az egoizmus, a harag és Kal


a lelkek megtévesztői. Kal csapdája még az előrehaladottabb tanítványokat is képes tőrbe ejteni.

Kabir Sahib azt mondja, a Negatív Erő azért jött létre, hogy becsapja az embert. Mert amikor a lelkeket Sach Khandból a Negatív Erőnek adták, abban az időben azok a lelkek még nagyon tiszták voltak, ezért könnyedén tértek vissza eredetükhöz, igazi otthonukhoz. Hogy a lelket a test csapdájában tartsa fogva, a Negatív Erő a testhez csatolta a vágyat, haragot, kapzsiságot, ragaszkodást és önzést, a tudatot pedig ezek irányítójává tette. Egyben azt a kötelességet határozta meg a tudat számára, hogy az ne engedjen egyetlen lelket sem a Satguru bhaktijává (tanítványává) válni. Ha a testi vágyak és a harag kívülről jönnének, könnyedén ki tudnánk gyógyulni belőlük, de mivel a testünkben támadnak fel, megbolondítanak bennünket.

Ha meg akarjuk óvni a házunkat, égve hagyjuk a lámpákat - hasonlóan: ha testi vágy vagy harag tüze támad fel bennünk, mit kell tennünk? Irányítsuk egyenesen a fénybe a figyelmünket.
(SD, 55-56. o.)

Néha hajlamosak vagyunk arra, hogy elaludjunk a meditációban. Ez akkor történik, amikor tekintetünket helytelenül és nem teljes odaadással rögzítettük... elszántan, folyamatosan pillantsatok a sötétbe. Ez az éberség megóv majd az elalvástól. Mielőtt leültök meditálni, jobb lenne, ha fürödnétek vagy sétálnátok egyet...
(MW)