Október - 14-15.

"Apró dolgok" folytatása

Tehát, amint mondtam nektek, változtatni kell - de nem másokon, hanem magunkon. Isten bennetek van, a Mestererő bennetek van. Amikor Baba Jaimal Singh beavatott egy lelket, az mondta neki: "Nézd, most már benned lakozom. Légy óvatos. Mostantól én vigyázok rád." Gondoljátok meg: ha azt érezzük, hogy valaki figyel bennünket, tudnánk-e rosszat tenni? Nem. Legyetek hát őszinték saját magatokhoz, akkor semmi félnivalótok nem lesz a világban.

Aki nem őszinte magához, annak hazudnia kell - miért? Mert attól tart, titka kitudódik. Néhány szót vált az egyik emberrel, aztán a másikkal beszél, mert a szíve mélyén retteg. Azután egy vagy két hónap múlva az egész történet megváltozik. Aki tehát becsapja saját énjét, nem őszinte magához, annak száz és száz hazugságot kell kitalálnia. De a titok soha nem titok! Az igazság mindig kitudódik. Ha te nem figyelsz erre, megteszik majd mások. Légy tehát őszinte saját énedhez - egyszerűek ezek a szavak, de nagy jelentőségűek - azt is mondhatnám, az emberi műveltség nagyságával bírnak. És végül megismeritek az alázatot.

Mit jelent tehát a tudás? A tudás szolgálat. Isten minden szívben ott lakozik, ember pedig az, aki másokat szolgál, nemcsak önmagát. Mit jelent továbbá a tudás? Közösséget.

Mindannyian fivérek és nővérek vagyunk Istenben. Mindannyian együtt megyünk, mindannyian egy osztályban tanulunk, hogy ugyanazt a vizsgát tegyük le: uralni a tudatot, megismerni magasabb énünket és megismerni Istent.

Ezek azok a dolgok, amelyek segítségünkre vannak.
(SS 73/2, 9-11. o.)


folytatás október 30-án