Most változz meg! (részlet) - Ajaib Singh

Sant Ajaib Singh Ji

Most változz meg!

 

Kedveseim, láthatjátok a Satsangon, milyen nagy hangsúlyt helyezek a tisztaságra. Tartsátok tisztán az életeteket! Most van itt az ideje, hogy megismerjétek, megváltoztassátok és megjavítsátok önmagatokat. Amikor csoportosan idejöttök, nagyon jó alkalom nyílik arra, hogy felhagyjatok a hibáitokkal. Vegyétek hasznát ezeknek az értékes lehetõségeknek, amelyeket azért kaptatok, hogy idejöjjetek, és fejlõdjetek.

Indiában az a szokás, hogy ha a család egyik idõsebb tagja meghal, a hamvaival szent helyekre zarándokolnak. A szent helyeken fogadalmat tesznek, hogy például mostantól kezdve nem fogyasztanak egy bizonyos ételt vagy nem tesznek meg valamit. Vagyis minden olyan alkalommal, amikor egy szent helyet meglátogatnak, megfogadják, hogy milyen, általuk rossznak tartott dologtól tartózkodnak a továbbiakban. Néhányan a padlizsán evésérõl, mások a fokhagymáról, bizonyos fajta lencsérõl vagy más egyéb ételrõl mondanak le.

Volt egy barátom, aki ugyanígy cselekedett. Egyszer, amikor Hardwar szent városát látogatta meg, megfogadta, hogy többet nem eszik padlizsánt. Amikor másodszor készült oda, tanácsot kért tõlem: „Legutóbb megfogadtam, hogy nem eszem többé padlizsánt. Mit ajánljak fel most? Hagyjak fel a banánevéssel?" Az illetõ kereskedõ volt, a saját üzletét vezette. Azt válaszoltam neki: „A padlizsán vagy a banán, növények. Semmit sem ártanak neked. Nem jelent semmit, hogy megeszed õket vagy sem." És mivel kereskedõ lévén gyakran becsapta a vevõit a mérésnél, azt tanácsoltam: „Miért nem azt fogadod meg, hogy nem csalsz többé?" A válasz csak ennyi volt: „Azt nem tudom megtenni."

Tehát szeretett kedveseim, a hibáinktól kell megszabadulnunk, a rossz tulajdonságainkat kell feladnunk...

(Részlet a Now You Should Change c. beszédbõl, amely a Sant Bani Magazin 1996. áprilisi számában jelent meg.)