Reggeli beszédek: A természetes étrend - Kirpal Singh

Sant Kirpal Singh Ji

Reggeli beszédek

 

A természetes étrend

A természetes étrend friss gyümölcsökbõl, zöldségekbõl, csonthéjas magvakból, gabonafélékbõl és tejtermékekbõl áll. Az állati eredetû ételek, mint a hús, hal, szárnyas, tojás vagy az ezekbõl származó termékek, az erõs fûszerek, valamint a részegítõ, mámort okozó anyagok feltétlenül elkerülendõk. Tartsuk be a szigorú vegetáriánus étrendet! Hagyjuk gyomrunkat részben üresen! A gyomor felét töltsük meg étellel, egynegyedét vízzel, egynegyede pedig maradjon üresen azért, hogy az emésztés ne essen nehezünkre. Minél üresebb a gyomrunk, annál jobban tudunk koncentrálni. Ha elrontjátok a gyomrotokat, akkor természetszerûleg nem tudtok nyugodtan ülni és összpontosítani. Tehát segítsétek a meditációtokat azzal, hogy a gyomrotokat rendben tartjátok. Ne egyétek túl magatokat! Akkor egyetek, ha valóban éhesnek érzitek magatokat, ne nassoljatok. Elegendõ napi két étkezés, ezen kívül fogyaszthattok még egy kis reggelit. Néha a Mesterek azt mondják, hogy aki jobban akar haladni, csak egyszer étkezzen naponta.

Tehát, hagyjuk a gyomrunkat részben üresen. Ha többet eszünk, mint amennyit meg tudunk emészteni, a megemésztetlen étel betegségeket okoz. Annyit egyetek, amennyit képesek vagytok megemészteni. Biztosítsatok egy kis nyugalmat annak a szegény gyomornak, mert legalább négy vagy öt órába telik, amíg bármit is megemészt. Ha túl gyakran és túl sokat esztek, gyomrotok fellázad. Egyetek egyszerû vegetáriánus ételeket, és csak annyit, amennyire valóban szükségetek van. A szolga, akit napi huszonnégy órában dolgoztatunk, fellázad. Éjjel és nappal egyaránt szüksége van nyugalomra. A gyomrunknak is fontos a pihenés, ez pedig csak a táplálkozás után négy-öt órával következik be. Ha reggel nyolckor esztek, aztán délben, majd négy órakor és este nyolckor ismét, akkor gyomrotoknak nem marad ideje megnyugodni. Amit elvárok tõletek, az az egyszerû étrend, az egyszerû életmód és a kifinomult szellemiség. Minél többet esztek, annál kevesebbet tudtok megemészteni, és annál több betegség támad majd meg benneteket. Hagyjatok a gyomrotoknak egy kis nyugalmat! Az emberek halálát néha éhezés, de fõként túltápláltság idézi elõ, mert ez a betegségek egyik oka. Tehát annyit egyetek, amennyire valóban szükségetek van, amikor éhesek vagytok. Soha ne mondjatok pusztán a forma kedvéért olyasmit, hogy most ennünk kellene valamit. Sajnos, ez gyerekeknek és felnõtteknek egyaránt szokásává vált.

Minél szabályozottabb életet éltek, annál egészségesebbek lesztek. Életetek minden szakaszát megérinti a Mester segítõ keze. Ha étrendetek egyszerû, és csak annyit esztek, amennyit meg tudtok emészteni, akkor egészségesek maradtok. Ha ennél többet esztek, annak az lesz a következménye, hogy nem tudtok meditálni, nem tudtok világosan gondolkodni, nem tudtok bánni az áhítatra szánt idõvel, és ellustultok. Tehát az egyszerû élet, az egyszerû étrend és a magas szintû gondolkodás az, amit kívánunk. Csak azt egyétek, ami valóban szükséges. Ne tápláljátok túl magatokat! A túltápláltság lustává és tunyává tesz. Mindig halogatjátok majd a dolgaitokat. Azt mondjátok: Ó, ráérek késõbb megtenni, hagyjatok békén. Ez azért van, mert a gyomrotok nincs rendben.

Abban az idõben, amikor Mohamed prófétának negyven követõje volt, egy orvos csatlakozott hozzájuk, hogy elláthassa gyógyszerrel azt, aki megbetegszik. Hat hónapig maradt velük, de ez alatt az idõ alatt senki sem betegedett meg. Akkor az orvos odament a prófétához: Senki nem betegedett meg, úgy tûnik, ittlétemnek semmi haszna. Mohamed próféta így válaszolt: Figyelj ide! Ameddig a parancsolataimat követik, addig nem betegszenek meg. Azt mondtam nekik, hogy egy falat étellel kevesebbet egyenek, mint amennyire valóban szükségük van, vagy amennyit valóban szeretnének. Tehát ne lakjanak teljesen jól, hanem egy kicsivel kevesebbet egyenek, hogy amikor felkelnek az asztaltól, még egy kis éhséget érezzenek. Azt mondtam nekik, naponta kétszer egyenek, napközben keményen dolgozzanak, és végezzék el a meditációjukat is. Ha ezeket a parancsokat követik, senki nem betegszik meg közülük.

Apró dolgok ezek, de nagyon komoly következményekkel járnak. Tartsuk magunkat az egyszerû étrendhez, az erõs, csípõs fûszerek nélküli, szigorú vegetáriánus ételekhez. Csak annyit egyetek, amennyire valóban szükségetek van, és úgy hagyjátok el az asztalt, hogy egy kicsit még éhesek vagytok. Ha követitek ezeket az elveket, aktívak maradtok minden tevékenységetekben, akár meditációról, akár fizikai munkáról vagy bármi másról legyen szó.