Karobos csiga Irma módra

Hozzávalók: 

25 dkg teljes kiőrlésű liszt
50 dkg fehér liszt
1,5-1,7 dl olaj (oliva)
15 dkg gyümölcscukor
4 dl víz
4-5 dkg karob por
2-3 dkg élesztő
1 mokkáskanálnyi só

Mód: 

Egy nagyobb tálba borítjuk a kétféle lisztet. Közepébe lyukat fúrunk, belemorzsoljuk az élesztőt. EZt 1 dl-nyi langyos vízzel nyakonöntjük, és belecsusszantunk egy csipet cukrot, hogy hamarabb felfusson. Ezután körbelocsoljuk az olajjal, 10 dkg cukorral, és beledobjuk a sót.
Ha felfutott az élesztőnk, akkor a langymeleg vízzel elkezdjük körkörösen összedolgozni az anyagokat. Alányúlunk, keverjük, a másik kezünkkel csurgatjuk a vizet. Újra-újra, míg érzékeljük, hogy összedolgozott tésztánk, se nem lágy, se nem kemény, hanem közepes. Ekkor letakarjuk kb. 1 órára és kelesztjük.
Ha megkelt, meglisztezzük a gyúródeszkát, ráöntjük a bucinkat, és átdolgozzuk. Kis pihenés után kinyúlytjuk, majd 1-1,5 cm-nyire sodorjuk. Ekkor a maradék cukorral, összekevert karobot a tésztára szórjuk, elsimítjuk. Felcsavarjuk. (ha kissebb csigát akarunk, akkor kétfelől és középen késsel elvágjuk.) a felcsavart tésztát éles késsel kb. 2-3 cm-es vastagságú csigákra vagdaljuk. Újra letakarjuk, és még kb. 20 percig kelesztjük meleg helyen.
Ha megnőttek a csiga-bigák, akkor közepesen forró sütőben kb. 20 perc alatt készre sülnek. Tetszés szerint megszórhatjuk még gyümölcscukkorral, de anélkül is finom.

Megjegyzések: 

Érdemes még kipróbálni dió töltelékkel: 8 dkg darált diót összekeverünk a maradék cukorral és még fűszerezzük 1 kávéskanál fahéjjal. Én olvasztott vajjal megkenem a tésztát mindkét esetben, így a töltelék nem lesz száraz. A kókuszos variációt is el tudom képzelni, de még nem próbáltam.

Difficulty: 
közepes
Number of Servings: 
4-5
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (1 szavazat)