Porozinkó a'la Móni

Hozzávalók: 

2 ek tejföl
2 tk keményítő
1 késhegynyi kurkuma
2 ek cukor
csipet só
3 dl tej
10 dkg rétes liszt
1 csésze búzadara
vaj a sütéshez
mazsola, darált dió

Mód: 

Egy tálban összekeverjük a tejfölt, keményítőt, kurkumát, cukrot és a sót. Hozzáadjuk a tejet, majd először a lisztet, aztán a darát adjuk a keverékhez. Ízesíthetjük mazsolával, darált dióval, esetleg darált mákkal. Akkora serpenyőben, amekkorában kényelmesen meg tudjuk fordítani a tésztát sütés közben, megolvasztjuk a vajat. A forró serpenyőbe öntjük a masszát. Amikor a massza alja összesült, egy fakanállal négy részre osztjuk a tésztát és a negyedeket megfordítjuk, hogy mindkét oldal megsüljön. Ezután a negyedeket tetszés szerint tovább daraboljuk és addig sütögetjük lassú tűzön, amíg még látunk nyers részeket.

Difficulty: 
könnyű
Number of Servings: 
2-3
5
Értékelés: Nincs Átlag: 5 (2 szavazat)

Hozzászólások

bundázott alma

A tej mennyiségétől függően sűrűbb, vagy hígabb keveréket kapunk. Kicsit több tejjel, vagy a tej egy részét szódával, helyettesítve készíthetünk bundázott almát.

Az almákat vágjuk 4mm-es kerek szeletekre.

Öntsünk a serpenyő aljára annyi keveréket, ami az alma méretének megfelelő. Tegyük bele az előzőleg a keverékben megforgatott almakarikát és a tetejét öntsük le tésztával.
Ha a tészta alsó fele megsült, akkor fordítsuk meg és süssük át a tetejét is.

Kicsit macerás így kisütni a tésztát, de az íze minden fáradtságért kárpótol.

Ízesítés mákkal

Sikerült mákkal is elkészítenem ezt a finomságot. Az alapvető probléma ugye az volt, hogy a mák még őrőlt állapotban is kemény és a sütés hatására sem fog feltétlen megpuhulni.

A problémát úgy oldom meg, hogy egy kis edénybe összekeverek 2-3 evőkanál mákot, 4-5 evőkanál zabpelyhet és 2 evőkanál kukoriczagrízt. Az egészet nyakon öntöm 1,5-2 dl felforralt vízzel. Ettől a mák megpuhul, a zab és a kukoricza pedig egy nagyszerű keményítőt hoz létre. Arra az időre, amíg összekeverem a tészta száraz összetevőit, a mákos keveréket lefedem és hagyom, had puhuljon. Ha végeztem a száraz összetevők elegyítésével, akkor a megpuhult mákos anyagot is alaposan összekeverem.

Elsőként mindíg összekeverem a száraz alapanyagokat és csak amikor ezek már homogén elegyet alkotnak, akkor kezdem felhigítani először a mákos-zabpelyhes anyaggal, majd a tejföllel, végül a tejjel.

Egy sütés alkalmával 10 evőkanállal merek a serpenyőbe, amit darabolás nélkül, egyben sütök ki, úgy mint a palacsintát.

Ez a mennyiség 3 darab fél centiméteres palacsinta méretű tésztát eredményez, ami meglehetősen laktató.

ízesítés dióval

Én a kurkumát kihagyom belőle, mert nagyon el tudja vinni az ízét. Színt inkább őrölt dióval adok neki. Dióból 1-2 evőkanál elfér benne, a mazsolával nem szoktam spórolni, 3-4 marék mindíg belefér.
Répacukor helyett gyümölcscukrot használok és szintén 2-3 evőkanállal mérek belőle.

Nekem ezt a mennyiséget eddig csak három adagban sikerült kisütni (adagonként 10 evőkanál), szóval nem átlagos méretű serpenyőt kell használni!

Szerintem az egyik legfinomabb és leggyorsabban elkészíthető édesség, amit az utóbbi években ettem.