Tészta gorgonzolás mártással

Hozzávalók: 

1 csomag  száraztészta, pl. masni, csavart
15 dkg gorgonzola (lehet kéksajt is, vagy márványsajt)
3 dl tejföl vagy tejszín
petrezselyem
őrölt szerecsendió
őrölt dió

olaj

Mód: 

A tésztát sós vízben kifőzzük, közben összeállítjuk a mártást: a sajtot kockára vágjuk, gőz fölött óvatosan megolvasztjuk, alaposan összekeverjük a tejföllel (vagy tejszínnel), szerecsendióval (bátran lehet szórni) és apróra vágott petrezselyemlevéllel ízesítjük, majd a leszűrt és olajjal meglocsolt tésztára öntjük, jól elkeverjük.

Megjegyzések: 

A szerecsendió nagyon fontos ízesítője, de lehet még durvára vágott dióval is bolondítani. Én nem bíztam a véletlenre, hanem bátran használtam a szerecsendiót, valamint a petrezselymet. Őrölt diót is adtam hozzá gazdagon, a mártásba pedig kevertem még egy kevés oliva olajat is. A sóval sem spóroltam, így jobban kijött a mártás íze. A mehézséget csak a gőz fölött való sajtolvasztás miatt állítottam közepesre. Az étel a sajt és a dió miatt meglehetősen költséges, de úgy vélem az eredmény feledteti ezt a kis kellemetlenséget.

A recept a mindmegette.hu oldalról származik.

 

Difficulty: 
közepes
Number of Servings: 
2
4
Értékelés: Nincs Átlag: 4 (2 szavazat)

Hozzászólások

Tapasztalat

Ezt az ételt, és általában az összes ilyen módon készített tészta ételt, érdemes frissen elfogyasztani, mert másnap már nem olyan jó. A tészta ekkor már beszívja a mártás nedvességtartalmát és ettől az ételünk szárazzá válik, mintha homokos tésztát ennénk. Jó megoldás lehet, ha csak annyi tésztát forgatunk a mártásba, amennyi azonnal el is fogy. Ha mégis megmarad valamennyi étel, melegítéskor vajdarabkákkal, esetleg tejföllel javíthatunk a tészta állapotán, de ilyenkor ne feledjük, hogy esetleg a fűszerezést is frissíteni kell. Kipróbáltuk olíva bogyóval is és mindenkinek nagyon ízlett, akár "belefőztem" a mártásba, akár csak díszítésként szórtam a tányérokba néhány szemet. Úgy tudom, a fekete olívát érdemes megvenni, mert ez az érett valójában. A zöld még éretlen... de lehet, hogy ez nem baj.

A képen látható étel, sima mozzarellával készült.

Hmm, milyen lehet

Hmm, milyen lehet gorgonzolával? Én eddig mozzarellával készítettem, tejszínnel, dióval és petrezselyemmel. Nem vacakoltam a gőz fölött olvasztással, egy magasabb serpenyőben felhevítettem a vajat és a tejszínt. Ekkor tettem bele a fűszereket és a diót, végül a sajtot. Alacsony lángon, gond nélkül felolvad a sajt. A kifőtt tésztát öntöttem a mártásra és összekevertem. A petrezselymet frissen érdemes hozzáadni, így az illóolajai intenzívebben érvényesülnek.
Ötlet:) : diószedő túrát kell szervezni és aztán egy önismereti diótörő összejövetelt, hasznos és olcsóbb.